Sociale woningen Brussel

Image

In Brussel zijn er 34 maatschappijen van openbare huisvesting, bestemd voor de alleenstaanden of de families met een bescheiden inkomen.

De sociale huisvesting is geregeld door strikte wettelijke regels, zowel op het vlak van de toekenning van een woning als de berekening.

Vandaar dat men zich afvragen waarom een gehandicapte man die het met een OCMW-uitkering moet doen, zich 8 jaar geleden tevergeefs heeft ingeschreven voor een sociale woning te Sint-Gillis. De man heeft een vrouw en een 13-jarige zoon ten laste en woont op het gelijkvloers van een woning in de Berckmansstraat te Sint-Gillis waarin zich slechts twee kleine kamertjes, een keukentje en nog een nevenvertrekje bevinden. Gelukkig beschikt de man nog over een klein aangebouwd koertje waar hij af en toe naar een beetje lucht kan happen.

 

One thought on “Sociale woningen Brussel

 1. “Ministerie van Wooncrisis” start actieweek tegen gebrek aan sociale woningen in Brussel

  17 juni 2011

  Het aantal gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning in Brussel is sinds een paar maanden groter dan het aantal effectief bewoonde sociale woningen. Bovendien lopen wachttijden op tot 10 jaar.

  Het “Ministerie van Wooncrisis”, een officieus netwerk van organisaties en vrijwilligers, trekt aan de alarmbel en voert een week lang actie op verschillende symbolische plaatsen in Brussel. Het Brussels gewest telde eind 2010 38.690 sociale woningen waarvan er 2.825 leegstaan voor renovatie. Daarnaast staan er 37.825 gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning.

  “Daardoor moeten mensen boven hun mogelijkheden huren op de private markt en trekken gezinnen noodgedwongen in te kleine en ongezonde woningen. Wie zijn huur niet meer kan betalen, komt in een onthaalhuis”, schetst organisator Lien Gijbels van Samenlevingsopbouw Brussel de problematiek. De actievoerders vinden ook dat de bouw en renovatie van betaalbare sociale woningen niet opschiet en hekelen de politieke onwil in het dossier. Met ateliers, debatten en symbolische acties willen ze het probleem op de agenda krijgen. Hun eisenbundel zullen ze afgeven bij de volgende commissie Huisvesting van het Brussels gewest.

  De krachtlijnen zijn: komaf maken met leegstand, grondreserves beter benutten, rationele huurprijzen en een huursubsidie voor wie op een wachtlijst staat voor een sociale woning. Vrijdag hebben zowat 40 actievoerders een hexajurt, een spotgoedkope noodwoning, neergepoot op het Sint-Jansplein, op een boogscheut van het Brussels parlement. Slachtoffers getuigen er op een originele manier over hun situatie. (Belga)

  http://trends.knack.be/economie/nieuws/immo/ministerie-van-wooncrisis-start-actieweek-tegen-gebrek-aan-sociale-woningen-in-brussel/article-1195043237224.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s