Acné: niet alleen een nachtmerrie van pubers

Image

Acné is niet alleen een nachtmerrie van pubers. Ook volwassennen hebben er soms last van. Maar liefst 40 % van de volwassen vrouwen hebben er mee te kampen. Heel opmerkelijk is dat de meeste van die vrouwen acne- vrij waren in hun puberiteitsjaren. Volwassen vrouwen kunnen de acne krijgen door zwangerschap of menstruatie, maar ook wanneer hun hormonen op hol slaan, of net zoals voor pubers door het gebruik van bepaalde medicatie of make- up en cosmeticaproducten. Een grote troost is: je krijgt het niet van ongezond te eten.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er geen direct verband bestaat tussen ongezond eten en acne. Acne heeft ook niets te zien met een slechte hygiëne, en zo zijn er nog wel een paar fabeltjes over acne. Dus vaak wassen met zeep helpt niet, dit kan zelfs een negatief effect hebben. Het is ook geen infectieziekte en kan dus ook niet overgedragen worden. Of een moeilijke stoelgang is ook geen oorzaak. Een misverstand die voortkomt uit een oude mythe: namelijk dat acne zou veroorzaakt worden door onzuiverheden en afvalstoffen in het lichaam. Het wordt ook niet veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C. De grote boosdoener zou stress zijn, stress zet de nieren aan tot aanmaak van hormonen die op hun beurt dan weer de talgproductie stimuleren.

Aangezien jongeren in de puberiteit ook aan seks beginnen werd lang gedacht dat acne iets met seks te maken had. Alhoewel, er is nooit enig wetenschappelijk verband of bewijs aangetoond.

One thought on “Acné: niet alleen een nachtmerrie van pubers

  1. Baby acne is a harmless skin condition seen on infants from birth to 7 months old. Doctors suspect that as a mother’s hormones begin functioning in a baby’s body, it causes the oil glands to clog and the acne to appear. Boys are said to be more susceptible to baby acne than girls.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s